‘Hoe was het vandaag op school?’

‘Goed’

Einde gesprek.

Herkenbaar? Waarschijnlijk wel.

Als mama is het logisch dat je benieuwd bent naar wat je dochter de hele dag op school heeft gedaan. Maar… bij het horen van deze vraag is de kans groot dat ze niet denkt aan alles wat ze die dag heeft gedaan.

Het enige waar je dochter op dat moment aan kan denken, is die ene gebeurtenis die ze zo snel mogelijk wil vergeten. Een moeilijke oefening, ruzie met een vriendje, een onzeker moment of een straf door de juf. Het kan van alles zijn maar het zorgt er wel voor dat jouw dochter deze dag zo snel mogelijk wil vergeten. En dan durf jij nog te vragen hoe het geweest is.

Je zou kunnen proberen om gerichtere vragen te stellen door naar positieve ervaringen te vragen. Zo zal je dochter herinnert worden aan de leuke momenten van die dag. Zo kan de dag toch met een positief gevoel afgesloten worden.

Enkele voorbeelden:

– Wat was het leukste dat je vandaag hebt gedaan?

– Waar moest je vandaag om lachen?

– Heb je iemand geholpen vandaag?

– Wie heb je dan geholpen?

Ben je benieuwd naar meer vragen? Klik dan hier of kijk onder de knop ‘Gratis’.