Jouw dochter denkt…

– dat haar vriendjes haar nieuwe kleedje niet mooi zullen vinden. Ze doet haar trui niet uit waardoor het de anderen niet opvalt en ze niets zeggen. Zie je wel? Ze vinden haar kleedje echt niet mooi.

– dat ze niet goed gestudeerd heeft voor de toets. Ze raakt in paniek, vergeet veel en haalt een minder resultaat. Zie je wel? Ze had niet goed gestudeerd.

– dat ze geen vrienden heeft. Ze houdt zich dus afzijdig waardoor de anderen zonder haar spelen. Zie je wel? Ze heeft geen vrienden.

– dat de juf haar niet leuk vindt. Ze durft daardoor niet te antwoorden als haar een vraag gesteld wordt. Hierdoor komt ze de volgende keer niet aan de beurt. Zie je wel? De juf vindt haar niet leuk.

Herken je dit bij jouw dochter?

Het zijn allemaal voorbeelden van gedachten bij jouw dochter die ervoor zorgen dat wat ze denkt ook echt uitkomt. Ze krijgt dus jammer genoeg wat ze denkt en verwacht. En net dat is niet goed voor haar zelfvertrouwen.

Wat kan jij nu doen?

– Eerst en vooral is het belangrijk om deze negatieve gedachten te herkennen en benoemen. Als je hoort dat je dochter dit soort uitspraken doet, kan je hier samen even bij stilstaan en haar meer uitleg vragen naar deze uitspraak.

– Probeer de uitspraak dan samen om te keren naar iets positief. Dat moet je niet meteen doen. Beginnen doe je door te vragen wat er toch goed is gegaan of gelukt is. In het begin niet makkelijk maar hoe meer je oefent, hoe beter en makkelijker het wordt.

– Het kan ook helpen om zelf het goede voorbeeld te geven. Heb je als mama soms ook last van negatieve gedachten? Maak je dochter hier dan bewust van door dit te benoemen en jouw eigen gedachten ook om te keren naar iets positiefs.

Hieronder lees je hoe het ook kan:

– Ik weet toch niet wat anderen denken over mijn kleedje en ik vind het wel mooi dus laat ik het los.

– Ik heb goed geleerd voor de toets, meer kan ik niet doen. Ik doe mijn best.

– Ik ben niet de enige die zich af en toe eens alleen voelt.

– Ik mag gewoon mezelf zijn in de klas. Ik ben ik en er is er maar één.

Ook al heb je het nog nooit gedaan, wie weet lukt het je wel. Laten we het gewoon proberen!

Heeft jouw dochter soms last van negatieve gedachten?