De eerste schooldag kan voor veel stress zorgen, zowel bij jou als je dochter. Ook de dag voordien zal de spanning al voelbaar zijn.

Wist je dat stress ervoor kan zorgen dat je onzeker wordt
en minder vertrouwen hebt?

Hieronder enkele tips voor jou en je kinderen om met een rustig gevoel aan die eerste schooldag, en de rest van het schooljaar, te beginnen:

– Gebruik de avond voordien om te doen wat je kan. Leg de kleren al klaar en maak de boekentassen. Doe dit ook samen met je kinderen. Zo geef je hen inspraak en vergroot je hun zelfstandigheid.

– Zorg van in het begin voor een vast ochtendritueel. Structuur is belangrijk, zorgt voor zekerheid en vertrouwen. Bv.: opstaan, naar toilet gaan, aankleden, ontbijten, tanden poetsen, jassen en schoenen aan, boekentassen nemen en vertrekken.

– Zoals je net al las, is structuur belangrijk. Zorg daarom voor een weekplanning. Zet er zowel jouw afspraken als die van je kinderen op. Denk aan: huiswerktijd, hobby’s, boodschappen doen, koken, ontspanningsmomenten. Plan ook voldoende momenten in voor jezelf want stress bij jou zorgt voor stress bij je kind.

– Plaats deze planning op een zichtbare plaats in huis zodat iedereen deze kan zien. Maak in het begin van de week ook tijd om hem met het hele gezin te overlopen.

– Probeer elke dag minstens één moment te vinden om als gezin te praten met en luisteren naar elkaar. Zo versterk je de vertrouwensband met je kind en blijven jullie niet met piekergedachten zitten. Geniet ook gewoon van het samenzijn.